Saturday, February 11, 2012

STOP ACTA 1

Na vysoké škole, na katedře architektury ilegalně stažený software používá naprostá většina studentů. Po vystudování na škole jsou konkurence schopni, zakládají Architektonické firmy a nakonec i kupují Software na kterém dělají, cena využívaného softwaru dohromady je okolo 200 000 korůn.

Samozřejmě že firmy jako Autodesk a Adobe nabízi studentské verze. Student ale musí běhat s papíry po škole. Navíc student může požádat o studentskou verzi pouze pokud studuje na vysoké škole a to i příslušný obor. Na školu dnes, ale jdou studenti ze středních škol už se znalosti profesionálních softwaru, které se naučili většinou jenom diky tomu že si tento software stáhli. To znamená, že vzdělání v Grafice a Architektuře bude zpomaleno o 3 roky kvůli ACTA.

Píše se že ACTA neovlivni život běžných uživatelů, ale pouze se zaměři na velké piráty. Ale odkud si běžni uživatele stahují filmy? Od velkých pirátu ! To znamená že žádne 3ds maxy, žádne Photoshopy, žádne Vraye na internetu nebudou a to způsobí:
1. Přechod k levnému, neefektivnímu softwaru - SketchUp, GIMP. Už se to stalo i dnes kvůli neustále šikaně Studenti radějí budou méně efektvní, méně konkurence schopní než aby žili ve strachu z postihu.
2. V zemích kde nebude ACTA ( Rusko, Indie, Čína ) odborníkům se nebudou klást překážky ve vzdělání, a za 10-20 let Evropu a Ameriku zaplaví špičkově vzdělané odbornicí IT, Grafici, Vizualizatoři, Kresliči - protože země s ACTA celou tuto dobu stagnovali. Toto už se v určité míře stalo, a to v Polsku, kde jsou naprosto výmečné 3D grafici, studia která dnes přebírají zakázky na speciální efekty Holywoodu, které vydávají špičkové počitačové hry, které si snadno dohledávají práci v Anglii. Intelektuální převálcování zemi s ACTA zeměmi které ACTA nemají je nevyhnutelné.

Evropa a Amerika opět bude zkoušet se bránit, ale tentokrát špičkovým odbornikum. Třeba přijmou zákon, že pokud Indický 3D grafik se nevzdělával na Legálním softwaru tak nesmí pracovat v Evropě. Tímto se zachrání pár pracovních míst, ale Evropa půjde hodně dolů.

Tedy, ekonomický zisk z ACTA není. Zákaz vzdělání povede k neuvěřitelným ztrátam.

No comments:

 
http://www.teapode.blogspot.com/ 2008-09-24 weekly 0.8